Υπομονή και στήριξη...

Γιατί χαίρονται τα παιδιά πατέρα;

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε αντρίκια κόντρα σε Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο διαιτησία και Καλάθης στέρησαν από τους “πράσινους” ένα μεγάλο διπλό κόντρα στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Euroleague. Γράφει ο Παναγιώτης Χριστουλάκης

Τα έχουμε πει πολλές φορές. Η Ευρωλίγκα δεν είναι ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν αρκεί να παίζουν 2-3 παίκτες για να πάρεις παιχνίδια, πόσο μάλλον κόντρα σε καλές ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας. Σήμερα οι μόνοι που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ήταν οι Γκάμπριελ, Ρίβερς και Τζέιμς, με τους Καλάθη και Τζεντίλε να είναι για ακόμη ένα ματς οι χειρότεροι του “τριφυλλιού”. Τα “διπλά” είναι απαραίτητα, ωστόσο, για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Δεν γίνεται να προχωράμε μόνο με εντός έδρας νίκες.

Φυσικά, εδώ δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη των παικτών. Το μεγάλο λάθος έγινε, κατά την γνώμη μου, το καλοκαίρι. Από τη στιγμή που η διοίκηση είχε αποφασίσει να βάλει βαθιά το χέρι και να αυξήσει το budget, έπρεπε να επιλέξει έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας. Συγκεκριμένα, οι Πασκουάλ και Μπλατ ήταν free agents στην αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο η διοίκηση αποφάσισε να ανανεώσει το συμβόλαιό της με τον άνθρωπο των “ειδικών αποστολών”, Αργύρη Πεδουλάκη.

Τότε, με την ανακοίνωση της απόκτησης του Τσάβι Πασκουάλ σας έγραψα αμέσως για την υπομονή και τη στήριξη που θα πρέπει  να δείξει ο “πράσινος” κόσμος. Η διοίκηση προσπάθησε για το καλύτερο, επέλεξε πολλούς παίκτες από το πάνω ράφι και διόρθωσε το λάθος της στην επιλογή του “καπετάνιου” στην τεχνική ηγεσία. Είχα πει πως αυτή η στήριξη και η υπομονή μπορεί να χρειαστεί να παρέχεται από τους οπαδούς του “Εξάστερου” καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Γιατί; Τα πράγματα είναι απλά. Ο Ισπανός κόουτς ήρθε σε μία ομάδα που δεν είχε κάνει προετοιμασία, δεν είχε περάσει τα συστήματά του και δεν είχε επιλέξει το ρόστερ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το νέο φορμάτ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης που δεν βοηθάει καθόλου στις αλλαγές προπονητών.

Για να εξηγήσω τι εννοώ. Στα 8,5 χρόνια που ήταν προπονητής της Μπαρτσελόνα, ο “Πασχάλης” έδειξε ότι παίκτες σαν τον Νίκολς ή τον Τζέιμς δεν θα “περνούσαν” από τα αποδυτήρια της ομάδας. Ο λόγος; Ο δε Τζέιμς, είναι παικταράς, αλλά καταλήγει να παίζει πιο πολύ “streetball”, παρά οργανωμένο μπάσκετ και ο δε Νίκολς είναι ένας -απλά- αξιόπιστος αμυντικός. Προσοχή! Δεν λέω ότι αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι (π.χ.) θα αποχωρήσει ο Τζέιμς. Απλά προσπαθώ να εξηγήσω ότι η ομάδα θα είχε χτιστεί στα “θέλω” του Πασκουάλ. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε στην “απ’έξω” και τους αναπάντεχους τραυματισμούς (Τζέιμς, Γκιστ) που ταλαιπώρησαν την ομάδα, όπως επίσης και την ξαφνική είσοδο του Αλεσάντρο Τζεντίλε στο “πράσινο” ρόστερ.

Ακόμη, όπως όλοι βλέπουμε ο Ισπανός τεχνικός δεν υπολογίζει σε όλο το ρόστερ, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μικρό ροτέισον. Νίκολς και Χαραλαμπόπουλος δεν παίρνουν (καλώς) χρόνο συμμετοχής, αφού δεν αποδίδουν, ενώ τα νούμερα του Φώτση έχουν πέσει σε σχέση με αυτά που είχε επί Πεδουλάκη.

Τέλος, ό,τι και να γίνει φέτος, είτε η ομάδα κατακτήσει την Ευρωλίγκα (λέμε τώρα), είτε φτάσει ως τους 8, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει ένα πλάνο, με έναν προπονητή που έχει 3ετές συμβόλαιο και με ένα ήδη καλό ρόστερ που με μερικές προσθαφαιρέσεις το καλοκαίρι και σε συνδυασμό με την προετοιμασία του Πασκουάλ, θα δημιουργήσει κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε μέχρι σήμερα.

Υ/Γ: Τον Τζεντίλε τον πιστεύω ακόμα. Το παλικάρι προέρχεται από δίμηνη αποχή. Δεν ξέχασε το μπάσκετ. Να μην ξεχνάμε ότι ο Γκιστ όταν αποκτήθηκε από την Μάλαγα χρειάστηκε κοντά 2,5 μήνες για να αρχίσει να αποδίδει.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News