Τους έκανε... μάγκες ο Καλάθης

Τους έκανε... μάγκες ο Καλάθης

Είναι τρελός ο… αρχηγός. Με έναν διαστημικό Νικ Καλάθη (26 πόντους) και ουσιαστικό Κέι Σι Ρίβερς (19π.), ο Παναθηναϊκός Superfoods πήρε ξανά κεφάλι στη σειρά των ημιτελικών, επικρατώντας με 81-72 της ΑΕΚ και πάει τη Δευτέρα για να τελειώσει τη δουλειά.

Οι δυο τους είχαν καταλυτική παρουσία, όχι μόνο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα, έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση και στους συμπαίκτες τους. Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν αυτό που άλλαξε τις ισορροπίες, μιας και η Ένωση κατάφερε για 20 λεπτά να βάλει πολύ δύσκολα στο Τριφύλλι, αλλά η εμπειρία στο πιο κρίσιμο σημείο έγειρε τη πλάστιγγα για τον Εξάστερο.

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει έντονα την ομάδα είναι οι βολές, μιας και χάθηκαν εύκολοι 15 πόντοι (14/29), ενώ θέμα σχεδόν για 32 λεπτά είχε και με το τρίποντο, όπου το 7/20 δεν είναι αριθμός που μπορεί να αντιπροσωπεύσει τους γηπεδούχους.

Το ματς

Με τους Καλάθη, Φελντέιν, Χαραλαμπόπουλο, Σίνγκλετον και Μπουρούση ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός Superfoods την αναμέτρηση με την ΑΕΚ και οι «πράσινοι» προσπάθησαν να μπουν δυνατά στο ματς και προηγήθηκε με 7-0 στο 2’, με τον αρχηγό των γηπεδούχων να βοηθά στο σκοράρισμα.

Μάλιστα το Τριφύλλι κατάφερε να «χτίσει» μια διαφορά από νωρίς, με τον Χαραλαμπόπουλο να βοηθάει και στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και στο 4’ η διαφορά έφτασε ακόμα και στους 10 (12-2), καθώς εκμεταλλεύτηκε την αστοχία της Ένωσης.

Παρόλα αυτά οι «κιτρινόμαυροι» έτρεξαν ένα επιμέρους 2-6 και μείωσαν τη διαφορά (14-8), αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν κάκιστα ποσοστά (3/10) εντός παιδιάς και ο Καλάθης συνέχιζε το… χαβά του, φτάνοντας τους 8 πόντους. Έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 18-12, αλλά χάνοντας αρκετές βολές (3/8).

Ο Πασκουάλ έριξε από νωρίς τον Μποχωρίδη στο ματ, καθώς ήθελε να προστατεύσει τον αρχηγό των «πρασίνων» από τα φάουλ, αλλά υπήρχε πρόβλημα με το Γκιστ. Ο Αμερικανός άσος είχε 0/5 βολές και οι γηπεδούχοι έχασαν εύκολους πόντους από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Έτσι στο 13’ το Τριφύλλι κρατούσε μια μικρή διαφορά ασφαλείας (22-15), αλλά τα ποσοστά του είχαν πέσει (8/19, 42%) στα σουτ και ο Πασκουάλ έκανε συνεχές rotation για να βελτιώσει αρχικά την άμυνα, αλλά και να βρει σκορ, καθώς πλην του Καλάθη, οι υπόλοιποι ήταν αρκετά χαμηλά.

Μπορεί η ΑΕΚ να μείωσε σε 22-19, αλλά ο Ρίβερς με τρίποντο αποκατέστησε κάπως τα πράγματα, αλλά είχε πρόβλημα στην άμυνα και δεν απαντούσε στους πόντους των «κιτρινόμαυρων» και με ένα επιμέρους 10-6, οι φιλοξενούμενοι πήραν για πρώτη φορά κεφάλι με 28-29 με τρίποντο του Σάκοτα, 1:23 πριν από το τέλος του ημιχρόνου.

Ήταν φανερό πως ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα, καθώς δε μπορούσε να ελέγξει το ρυθμό που είχαν οι «κιτρινόμαυροι», αλλά ο Φελντέιν με λέι απ στα 5’’ έκανε το 32-31, που ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους, με την Ένωση να γυρνάει το ματς και να κάνει τη ζωή των γηπεδούχων… δύσκολη.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε από κει που… σταμάτησε. Ο Ούκιτς με τρίποντο έφερε το ματς στα ίσα (34-34), αλλά ο Σίνγκλετον ανέλαβε δράση και με προσωπικά καλάθια από τη ρακέτα προσπαθούσε να κρατήσει την ομάδα του μπροστά στο σκορ. Όμως η ΑΕΚ έβρισκε λύσεις από τα 6.75 και παρέμενε κοντά (38-37) στο 23’, μιας η πράσινη άμυνα άφηνε ελεύθερα σουτ.

Έτσι με 4 τρίποντα οι «κιτρινόμαυροι» πέρασαν μπροστά με 38-43 και επέβαλε για τα καλά το ρυθμό της. Όμως ο Καλάθης απάντησε με σουτ από τα 6.75 και ήταν μακράν ο καλύτερος και πιο αξιόπιστος παίκτης του συνόλου του Πασκουάλ, με τον Καταλανό τεχνικό να αλλάζει συνεχώς παίκτες για να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Στο 4:53 ο Γκιστ «έσπασε» το ρόδι στις βολές, αλλά το ποσοστό του παρέμενε τραγικό (2/8) και αυτό η «Βασίλισσα» το εκμεταλλεύτηκε, έχοντας ένα μαξιλαράκι 5 πόντων (42-47) και μάλιστα ανέβαζε συνεχώς τη διαφορά.

Οι εύκολοι πόντοι από τις βολές έμπαιναν και η ΑΕΚ από τη γραμμή των 6.75 έκανε το 44-52 και έβαλε πολλά προβλήματα στο Τριφύλλι, καθώς είχε να σημειώσει σουτ εντός παιδιάς από το 5:34 με το τρίποντο του Καλάθη.

Ήταν ενδεικτικό πως οι φιλοξενούμενοι είχαν ένα επιμέρους σκορ 12-21, αλλά ο Ρίβερς με τα γνωστά του τρίποντα μείωσε σε 49-52 και έφτασε στους 10 πόντους. Με αυτό το καλάθι ο Παναθηναϊκός «αφυπνίστηκε» και με ένα σερί 7-0 κατέβασε στον πόντο τη διαφορά και το 3ο δεκάλεπτο έληξε με 51-52, με το Φώτση να αστοχεί σε τρίποντο, που θα έβαζε μπροστά την ομάδα.

Το Τριφύλλι κατάφερε να βρει με τους Ρίβερς και Παππά και μετά από αρκετή ώρα πήρε το προβάδισμα με 56-54 στο 33’, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, όπου έλειπε σχεδόν σε όλο το ματς. Η μαχητικότητα που έδειξαν οι δυο τους ήταν τέτοια που έβαλε και τους άλλους να ακολουθήσουν σε αυτόν το ρυθμό.

Όμως ορισμένα λάθη στις αλληλοκαλύψεις στην άμυνα, έβαλαν ξανά την ΑΕΚ σε θέση οδηγού (59-60) και τα πάντα ήταν ρευστά. Ο Καλάθης με 5 σερί πόντους (τρίποντο και λέι απ), αλλά και εκπληκτική άμυνα έδωσε στους «πράσινους» αυτό που χρειαζόταν και ο Ρίβερς έγραψε το 66-60, με ένα αναπάντητο 7-0.

Όμως δύο λάθη στην άμυνα και ένα στην επίθεση έδωσε την ευκαιρία στην Ένωση να μειώσει στο καλάθι (66-64), αλλά οι Καλάθης ( για μια ακόμη φορά) και ο Μπουρούσης έγραψα το 71-64 στο 37’ και κάπου εκεί τα πράγματα πήραν το… δρόμο τους.

Μπορεί η ΑΕΚ να μείωσε σε 75-70 στα 100’’ πριν τη λήξη, αλλά ο διεθνής σέντερ κέρδισε όλες τις κρίσιμες μάχες στο ζωγραφιστό και σε συνδυασμό με την άμυνα μέσα στη ρακέτα ήταν ικανά να δώσουν τη νίκη με 81-72 και πήραν εκ νέου το προβάδισμα στη σειρά των ημιτελικών.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 32-31, 51-52, 81-72

Οι πόντοι των παικτών του Παναθηναϊκού:

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News