Η σύγκριση των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου

Η σύγκριση των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου

To newspao.gr συγκρίνει το ρόστερ του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και προσπαθεί να δει ποιος έχει το πάνω χέρι, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, αφού όλοι ξέρουμε πως τα ρόστερ δεν παίζουν από μόνα τους μπάλα.

Προπονητής:

Ο Παναθηναϊκός υπερισχύει σε αυτήν την κατηγορία. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ξεκάθαρα ένα σκαλοπάτι πάνω από τους Χάσι και Χιμενέθ, ενώ ο Λουτσέσκου -που ανέλαβε πρόσφατα- θέλει ακόμα αρκετό χρόνο για να κριθεί.

Τερματοφύλακες:

Ο Ολυμπιακός δείχνει να διαθέτει το καλύτερο δίδυμο. Οι Καπίνο-Προτό είναι μία δυνατή δυάδα. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με τους Βλαχοδήμο – Διούδη, ο ΠΑΟΚ με τους Ρέι – Γλύκο – Πασχαλάκη και τέλος η ΑΕΚ με τους Ανέστη – Τσιντώτα – Μπάρκα.

Άμυνα:

Παρά το μεγάλο κενό στο κέντρο της άμυνας, ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει την καλύτερη αμυντική γραμμή. Έχει δύο εξαιρετικούς παίκτες σε κάθε πλευρά της άμυνας (Ινσούα/Χουλτ – Γιόχανσον/Κουλιμπαλί) και τον εξαιρετικό Ροντρίγκο Μολέδο. Αν ενισχυθεί με ένα σοβαρό σέντερ μπακ θα έχει μία πληρέστατη άμυνα, αφού ο Κουτρουμπής είναι εξαιρετική λύση για πάγκο. Οριακά πίσω από το “τριφύλλι” έρχεται ο Ολυμπιακός. Η απόκτηση του πολύ καλού (αλλά γυάλινου) Ένγκελς ανέβασε επίπεδο την άμυνα των Πειραιωτών, ωστόσο ο Βέλγος μπακ δεν έχει -ούτε αυτός- κάποιον πραγματικά αξιόπιστο παρτενέρ. Στα πλάγια, το δίδυμο Κούτρη – Μίλιτς είναι τίμιο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει την διαφορά, ενώ από τα δεξιά ο Ελαμντελαουί έχει παραγκωνιστεί, ενώ ο Φιγκέιρας δεν έχει σταθερή απόδοση. Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ έχει ως καλές λύσεις τους βασικούς Λόπες, Γκάλο και Τσιγκρίνσι (που όμως τραυματίζεται συχνά), αλλά δεν έχει βάθος σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ ο Βράνιες έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Τέλος, ο ΠΑΟΚ διαθέτει τους εξαιρετικούς Μάτος και Ζαμπράνο, ωστόσο δεν υπάρχουν άλλοι αξιόπιστοι στόπερς, ενώ στα αριστερά το δίδυμο Λέοβατς – Λεβέκ δεν είναι ποιοτικό.

Κέντρο:

Και οι τέσσερεις ομάδες έχουν εξαιρετικές επιλογές βασικών. Η ΑΕΚ με το δίδυμο Γιόχανσον – Σιμόες, ο Παναθηναϊκός με τους Σιλά-Χίλιεμαρκ, ο Ολυμπιακός με τους Οφοέ – Γκιλέτ και ο ΠΑΟΚ με τους Κάνιας – Ελ Καντούρι – Μαούριτσιο. Από ότι φαίνεται, πως στη συγκεκριμένη θέση, σε επίπεδο βασικών, ο ΠΑΟΚ έχει ένα σχετικό προβάδισμα, αφού η τριάδα του είναι ένα “κλικ” πάνω από των υπολοίπων. Ο Παναθηναϊκός σαν εναλλακτικές έχει τον (πασπαρτού) Λουντ και τους Κουρμπέλη, Ρέις, Δώνη και Τζανδάρη, ενώ ο Ολυμπιακός τους Ρομάο, Ταχτζίδη, Ζντιελάρ και Μάρτινς. Η ΑΕΚ έχει τους Αϊντάρεβιτς και Γαλανόπουλο, ενώ ο ΠΑΟΚ τους Τσίμιροτ, Κάτσε και Σάκχοφ.

Εξτρέμ:

Δυνατό δίδυμο αναμένεται να δημιουργήσουν οι Μακ και Βιεϊρίνια στα “φτερά” του ΠΑΟΚ που έχει καλές επιλογές στις συγκεκριμένες θέσεις, την ώρα που έχει στον πάγκο τον Λημνιό, τον Τζαλμά και τον Μυστακίδη. Δεύτερος, έρχεται ο Ολυμπιακός, με τους Καρσελά και Πάρντο, ενώ στον πάγκο έχουν τους Σεμπά και Μαρίν. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον εξαιρετικό Μουνιέ, ενώ και ο Καμπέσας δείνχει καλά στοιχειά. Στις εναλλακτικές, θα πρέπει να δούμε την κατάσταση του Βιγιαφάνιες όταν επιστρέψει, ο Λουντ (που παίζει και εκεί) είναι αρκετά καλή λύση, ενώ ο Χατζηγιοβάννης -για την ώρα- δεν βοηθάει. Τέλος, η ΑΕΚ με την απόκτηση του Κονέ δυναμώνει στα άκρα, όπου έχει και τον Χριστοδουλόπουλο, ενώ ερωτηματικά είναι οι Τρίστασον και Πατίτο.

Δεκάρι / Δεύτερος επιθετικός:

Εμφανώς πιο δυνατός σε αυτή τη θέση ο Παναθηναϊκός. Ο Λουτσιάνο, αν καταφέρουν να διαχειριστούν τον χαρακτήρα του, θα δείξει ότι είναι εξαιρετικός παίκτης, ενώ επίσης είναι εξαιρετικός και ο Λουντ στην φυσική του θέση! Επιπλέον, υπάρχουν και οι Βιγιαφάνιες και Άλτμαν που μπορούν  να παίξουν εκεί.  Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει με “καθαρό” δεκάρι η δεύτερο φορ, όπως επίσης και οι ΑΕΚ-Ολυμπιακός που διαθέτουν -ωστόσο- παίκτες σε αυτή τη θέση. Ο ΠΑΟΚ έχει τους Πέλκα και Μπίσεσβαρ, ο Ολυμπιακός τον Φορτούνη και η ΑΕΚ τους Μπακασέτα και Μάνταλο.

Επιθετικός:

Ξεκάθαρο προβάδισμα για τον Ολυμπιακό (θεωρητικά) σε αυτή τη θέση. Οι Τζόρτζεβιτς – Εμενικέ είναι ένα δυνατό δίδυμο, ενώ από τον πάγκο θα έρχονται οι Ανσαριφάρντ και Μπεν. Δεύτερος, είναι ο Παναθηναϊκός με τον Τσάβες, ωστόσο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση πίσω από τον Αργεντινό. Το ίδιο ισχύει και με τον ΠΑΟΚ που δεν έχει αξιόπιστη λύση πίσω από τον Πρίγιοβιτς, ενώ η ΑΕΚ έχει τον Αραούχο που κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχίσει στα περσινά του στάνταρτς. Στον πάγκο έχει τον Γιακουμάκη που χρειάζεται χρόνο για να κριθεί, τον Λιβάγια των 10 γκολ σε όλη του την καριέρα.

Συμπέρασμα:

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δείχνουν πως είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από την ΑΕΚ σε επίπεδο ρόστερ. Ωστόσο, οι “πράσινοι” (όπως και ο ΠΑΟΚ) θα έχουν λιγότερους αγώνες σε σχέση με τους άλλους δύο, ενώ τίθεται και θέμα προσαρμογής των τελευταίων μεταγραφικών αποκτημάτων. Η ΑΕΚ έχει καλύτερη χημεία, ο Ολυμπιακός μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό ρόστερ. Αν υποθέσουμε πως η διαιτησία θα είναι στο 50-50, το πρωτάθλημα αναμένεται για πρώτη φορά μετά από το 2010 συναρπαστικό, το οποίο -πέρα από τα ντέρμπι- θα κριθεί (κυρίως) στις απώλειες από τις “μικρές” ομάδες. Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη δύο αποτυχίες και τα περιθώρια για περισσότερες έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Κρίσιμα ματς για Ελλάδα και Κύπρο! Προγνωστικά στοιχήματος

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News