"Στο ίδιο έργο θεατές"

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις Κάουνας 84-76 [VIDEO-Highlights]

“Στο ίδιο έργο θεατές”, αυτό θα σκέφτονται πολλοί μετά τη χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζαλγκίρις. Ένα ματς φαινομενικά εύκολο που εν τέλει έγινε ντέρμπι. Υπάρχουν όμως δύο όψεις για το αν αυτή η άποψη “στέκει”.
Γράφει ο Παναγιώτης Χριστουλάκης

Από την μία πλευρά, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε. Ήταν μόλις το πρώτο σημαντικό επίσημο ματς και είναι λογικό οι ομάδες να είναι ανέτοιμες.

[ads2]

Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Λαμποράλ και άλλες κέρδισαν πολύ δύσκολα όντας και αυτές ανέτοιμες. Από τις μεγάλες ομάδες της λίγκας, εύκολες νίκες πήραν μόνο η CSKA και η Ρεάλ Μαδρίτης. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, η ρώσικη ομάδα είναι η επόμενη αντίπαλος μας και μάλιστα στη Ρωσία. Επιπλέον, είναι λογικό μία ομάδα με έξι προσθήκες (7η του Κουκ) και χωρίς τον – επί χρόνια- ηγέτη της να θέλει χρόνο για να δέσει. Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτή τη μορφή της Ευρωλίγκας όλοι θα χάσουν, αφού πλέον η δομή της διοργάνωσης είναι δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη του κόσμου για επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες. Από το 2012 έχει να βρεθεί η ομάδα σε F4 και από το 2011 να σηκώσει το τρόπαιο. Επίσης και στην Ελλάδα η ομάδα σε αυτό το διάστημα έχασε πρωταθλήματα και κύπελλα. Η φετινή σεζόν γέννησε προσδοκίες, αφού παίκτες και διοίκηση μιλούσαν ανοικτά για νταμπλ και F4. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ενθουσιασμός για τις μεταγραφές των Μπουρούση, Σίνγκλετον, Τζέιμς και Ρίβερς. Παρόλο που αυτές οι τέσσερεις κινήσεις ήταν από το “πάνω ράφι”, ο προβληματισμός σε μερίδα κόσμου άρχισε να δημιουργείται με το αν ο Πεδουλάκης είναι ο κατάλληλος να διαχειριστεί αυτό το ρόστερ και στη συνέχεια μεγάλωσε με την απόκτηση των Νίκολς και Πατ Καλάθη. Είναι λογικό σε κάποιον να κακοφαίνεται η απόκτηση ως αντί-Κλαβέρ του Νίκολς, αλλά είναι μάλλον παράλογο να υπάρχει “κράξιμο” για την απόκτηση ενός παίκτη που θα παίζει ελάχιστα λεπτά (Πατ Καλάθης). Τέλος, πάντα υπήρχε -δικαιολογημένα- η αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αποκτήσει έναν ακόμη guard.

Πέρα από τα παραπάνω, ήρθε ο ανόητος τραυματισμός του Τζέιμς που δημιούργησε προβληματισμό στις τάξεις των φιλάθλων σχετικά με το κλίμα στα “πράσινα” αποδυτήρια. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε η πολύ προβληματική εμφάνιση στον αγώνα με την Ζαλγκίρις να δικαιώσουν όσους “κελαηδούσαν”.

Η δική μου άποψη είναι πως πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον προπονητή και τους παίκτες της ομάδας μας. Σε αυτό το χρονικό σημείο είναι πιο σημαντικό να κερδίζει η ομάδα παρά το πως κερδίζει. Φυσικά αυτή η πίστωση δεν πρέπει να είναι επ’ αόριστων, αφού το “τριφύλλι” θα πρέπει να βελτιώνεται από ματς σε ματς. Τέλος, κρίσιμα για την ψυχολογία των παικτών και των οπαδών είναι τα δύο επόμενα παιχνίδια κόντρα σε Ολυμπιακό και CSKA. Και τα δύο εκτός έδρας και τα δύο κόντρα σε καλές ομάδες. Δύο ήττες με κακό μπάσκετ θα μπορούσαν να φέρουν εσωστρέφεια. Από την άλλη, μία τουλάχιστον νίκη, στο ντέρμπι, ακόμη και με κακό μπάσκετ θα μπορούσε να φέρει ηρεμία στην ομάδα για μερικές μέρες.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News