Η πρώτη ολοκληρωμένη ανάγνωση του "πράσινου" ρόστερ

Παναθηναϊκός - Μπιλμπάο 2-3 (ΤΑ ΓΚΟΛ - VIDS)

Ο Παναθηναϊκός έκανε 12 μεταγραφές, με το ενδεχόμενο να γίνει άλλη μία (στόπερ) να είναι ακόμα ανοικτό. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μία πρώτη ματιά στο ρόστερ, καθώς επίσης και στο ζήτημα προσαρμογής που έχει δημιουργηθεί. Γράφει ο Παναγιώτης Χριστουλάκης

Είναι καλυμμένος ο Παναθηναϊκός;

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να είναι καλυμμένος στις περισσότερες θέσεις του ρόστερ, αφού όσοι υπήρχαν, σε συνδυασμό με τις νέες μεταγραφές δείχνουν να έχουν κλείνουν τα περισσότερα κενά του ρόστερ. Ωστόσο, παρουσιάζονται δύο προβλήματα. Το ένα -μεγάλο- κενό παρουσιάζεται στο κέντρο της άμυνας, όπου πέρα από του Μολέδο δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί ένας στόπερ ακόμη που θα πάρει φανέλα βασικού δίπλα στον Μολέδο. Υπάρχουν, ακόμα, μερικοί καλοί free agents. Το δεύτερο -μικρότερο- κενό υπάρχει στη θέση του σέντερ φορ. Πέρα από τον Τσάβες που λογίζεται ως βασικός, δεν υπάρχει μία αξιόπιστη εναλλακτική όπως υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια (Φιγκερόα, Πέτριτς, Λέτο). Ο Μολίνς είναι φιλότιμος, αλλά δεν βοηθάει, ενώ ο Πίσπας δεν έχει πάρει χρόνο για να μπορεί να κριθεί.

Τι προσδοκίες να έχουμε από τις μεταγραφές;

Δεν λες και λίγες τις δώδεκα κινήσεις. Αν ο Τσάβες καταφέρει να “βγει” σαν μεταγραφή, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει λύσει ένα μεγάλο κενό. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά πάντως. Ο Λουτσιάνο είναι επίσης ένας εξαιρετικός παίκτης, με καλή τεχνική κατάρτιση, ωστόσο είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολα διαχειρίσιμος χαρακτήρας. Ο Καμπέσας έχει πολύ ταλέντο, μπορεί να δώσει λύσεις και θα κοντράρει “στα ίσια” τον Λούκας Βιγιαφάνιες για τη θέση του βασικού εξτρέμ, πέρα από τον εξαιρετικό (μέχρι τώρα στην καριέρα του) Μουνιέ, που θα καλύπτει το άλλο άκρο. Το καλό με τον Καμπέσας είναι πως -αν και δανεικός- δουλεύει πραγματικά πάρα πολύ και ακούει τον προπονητή του, κάτι που δεν κάνουν άλλοι συνομήλικοί του παίκτες στην ομάδα. Τον Διούδη τον γνωρίζουμε και είναι σίγουρα μία αξιόπιστη λύση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη θέση του αναπληρωματικού. Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος δεν με έχει πείσει μέχρι τώρα, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και γενικότερα στην καριέρα του. Φυσικά, πώς να βρει ρυθμό και στον Παναθηναϊκό, όταν έχει ήδη παίξει σε τρεις θέσεις; Μακάρι πάντως, να με διαψεύσει. Ο Ματίας Γιόχανσον είναι -επίσης- μία εξαιρετική λύση και βρίσκοντας ρυθμό θα μπορέσει να προσφέρει παρά πολλά στην ομάδα. Ο Άλτμαν είναι παίκτης που μέχρι τώρα στην καριέρα του δεν έχει δείξει σταθερότητα. Έχει σίγουρα κάποια καλά στοιχεία, ωστόσο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η απόδοσή του. Ο Σιλά είναι ένας παίκτης που αναμένεται να προσφέρει αρκετά στο ανασταλτικό παιχνίδι της ομάδας, είναι ένας πραγματικός “σκύλος”. Επίσης, η μεταγραφή-έκπληξη του καλοκαιριού, ο Χίγιεμαρκ θα κάνει αυτό που έλειπε εδώ και ένα χρόνο από τον Παναθηναϊκό. Θα συνδέει τη μεσαία γραμμή με την επίθεση. Ο Σουηδός είναι παίκτης υψηλού επίπεδου, για αυτό το λόγο είναι και βασικός στην εθνική Σουηδίας. Έτσι, θα “ξεκουράζει” και τον Λούτσιανο (ή Άλτμαν/Λουντ/Βιγιαφάνιες) που δεν θα χρειάζεται να γυρνάει από τη θέση πίσω από τον επιθετικό μέχρι και κοντά στα στόπερ για να πάρει μπάλα. Ο Ινσούα είναι παίκτης-πολυτέλεια, καθώς μιλάμε για αναπληρωματικό. Φυσικά, με τον Χουλτ να βγάζει συχνά προβλήματα τραυματισμών, η απόκτηση ενός παίκτη επιπέδου για αυτή τη θέση ήταν αναγκαία. Τέλος, για τον Τζανδάρη δεν έχω κάποια ιδιαίτερη άποψη. Σίγουρα είναι ρίσκο, ωστόσο μικρό αφού θα αμείβεται με μόλις 50.000/χρόνο. Στον ΠΑΟΚ είχε δείξει καλά στοιχεία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από την μετακίνησή του στον Ολυμπιακό και μετά, όταν και έπαιξε σε Πανιώνιο και Κόπερ, δεν έδειξε να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Φυσικά για να αποδώσουν οι παίκτες θα πρέπει να υπάρχει τόσο καλή αξιοποίηση από τον προπονητή, όσο και η σχετική…ηρεμία από την διοίκηση (π.χ. πληρωμές).

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί να γίνει ο Παναθηναϊκός “ομάδα”;

Όλοι θα θέλαμε αυτό να συμβεί μετά την διακοπή. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Παναθηναϊκός απέκτησε τις τελευταίες μέρες συνολικά 6 παίκτες (Ινσούα, Τζανδάρης, Τσάβες, Σιλά, Χίγιεμαρκ, Μουνιέ), εκ των οποίων οι Μουνιέ, Χίγιεμαρκ, Τσάβες και Σιλά προορίζονται για βασικοί, ενώ έχασε και τον Ζέκα. Δηλαδή, ο Παναθηναϊκός από κει που έπαιζε μεσοεπιθετικά με Ζέκα-Κουρμπελη-Καμπέσας-Λουντ-Λουτσιάνο και Άλτμαν, θα παραταχθεί με Σιλά-Χίγιεμαρκ-Μουνιέ-Καμπέσας-Λουτσιάνο-Τσάβες! Άρα, ενδέχεται να χρειαστεί μερικές εβδομάδες.

Σε τι επίπεδο φυσικής κατάστασης βρίσκονται οι τελευταίες έξι μεταγραφές;

Ινσουά, Τσάβες, Σιλά, Χίγιεμαρκ και Μουνιέ έκαναν κανονικά προετοιμασία με τις ομάδες τους και έπαιξαν και φιλικά (ο Τσάβες έπαιξε και με τον Παναθηναϊκό), οπότε είναι έτοιμοι. Όπως έτοιμος θα είναι και μετά τη διακοπή ο Γιόχανσον που δεν έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία, ενώ λίγες μέρες μετά την επανέναρξη των υποχρεώσεων θα είναι έτοιμος στο 100% και ο Τζανδάρης.

Γιατί έπρεπε να φτάσουμε Αύγουστο και να είμαστε εκτός Ευρώπης για να γίνουν οι μεταγραφές;

Γιατί, όταν δεν έχεις οικονομική άνεση, περιμένεις να φτάσεις στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, όταν και θα έχουν πέσει οι απαιτήσεις παικτών/ομάδων, προκειμένου 1) να μην μείνουν “αμανάτι” οι παίκτες και 2) οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να μην περάσουν (στην καλύτερη) έξι μήνες ανενεργοί. Σίγουρα βεβαία θα θέλαμε όλοι (πιστεύω) να είχαν γίνει αυτές οι μεταγραφές αρκετά πριν τα ματς με την Μπιλμπάο, αν όχι όλες, αυτοί που θα έπαιζαν βασικοί. Για να καταλάβετε όμως, ο Χίγιεμαρκ όταν απασχόλησε τον ΠΑΟΚ ζητήθηκαν από την Τζένοα 850.000 ευρώ (όλο το συμβόλαιό του) και ένα μικρό ποσό για να τον δανεισμό του. Ενώ τώρα ο Παναθηναϊκός δεν πλήρωσε κάτι στους Ιταλούς και θα καλύψει μόνο το 50% του συμβολαίου του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε πως η δεύτερη πώληση της ομάδας ήρθε αργά. Αν είχε γίνει νωρίτερα, τότε και ο Παναθηναϊκός θα αποκτούσε νωρίτερα κάποιους παίκτες.

 

Πρεμιέρα Eurobasket 2017 και προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου σε Ευρώπη και Νότια Αμερική! Προγνωστικά στοιχήματος

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News