Οι πράσινες κόντρες, ο Αλαφούζος και τα κλειστά αυτιά…

Οι πράσινες κόντρες, ο Αλαφούζος και τα κλειστά αυτιά…

Ο Νίκος Παγκάκης αρθρογραφεί στο newspao.gr για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό.

Διαβάζω με περισσό ενδιαφέρον τις διαδικτυακές «μονομαχίες» των φίλων του τριφυλλιού – φυσικό επόμενο – ελέω του εκτροχιασμού από τις «ράγες» της κατάκτησης του πρωταθλήματος και της λίαν προσφάτως χλωμής αγωνιστικής εικόνα της ομάδας. Άλλωστε, όπου δεν υπάρχουν τίτλοι υπάρχει γκρίνια, ενίοτε δικαίως.

Έχω αφουγκραστεί , ακούσει και διαβάσει τα πάντα μέχρι τώρα. «Να φύγει ο Αλαφούζος, γιατί η ομάδα δεν έχει μέλλον». «Να μείνει ο Αλαφούζος γιατί θα πέσουμε Γ εθνική». «Να γυρίσει ο Βαρδινογιάννης, γιατί κάποτε με αυτόν είχαμε κύρος». «Μακριά και αγαπημένοι με την οικογένεια, γιατί κατέστρεψε τον Παναθηναϊκό με την αποστασιοποίηση της». «Να γυρίσει ο Πατέρας γιατί έχει καρύδια».

Για αυτό είναι ωραίο το ποδόσφαιρο αδέλφια… Γιατί υπάρχουν οι ειδήμονες που ξέρουν πολλά, έως και τα πάντα. Πολλοί αγαπούν την ομάδα και έχουν άποψη επί παντός του επιστητού. Γκρινιάριδες ή καλοπροαίρετοι, τους ενώνει η μπαλίτσα και η κρίση τους εκφράζεται με γνώμονα την – κατά το δοκούν – αξιολόγηση, βάσει των παναθηναϊκών φρονημάτων έκαστου.

Το πρόβλημα αρχίζει να υφίσταται στον ποδοσφαιρικό μας μικρόκοσμο όταν συνυπάρξουν , εκείνοι οι οποίοι είναι μεν Παναθηναϊκοί αλλά όχι τόσο Παναθηναϊκοί όσο « εμείς»! Δηλαδή, πιο απλά… «ΕΜΕΙΣ» είμαστε οι καλοί Παναθηναϊκοί. Και οι υπόλοιποι «ΕΣΕΙΣ», συμπληρώνεται (κατ εμάς) το παναθηναϊκό…παζλ, ως οι λιγότερο καλοί. Με βάση, λοιπόν, το ποσοστό Παναθηναϊκής γνησιότητας που θεωρεί ο καθένας πως διαθέτει, θεωρεί πως αυτομάτοποιημένα έχει λόγο (σχεδόν) για τα πάντα στην καθημερινότητα της ομάδας.

«Γίνε και εσύ πρόεδρος για μια ημέρα»

Είναι πραγματικά καταπληκτικό αυτό το ιδιότυπο παναθηναϊκό «football manager». «Γίνε και εσύ πρόεδρος για μια ημέρα στην ομάδα της καρδιάς σου». θα μπορούσε να είναι ένα πιασάρικο μότο. Κρίνε τους πάντες και προχώρησε σε μετεγγραφικό σχεδιασμό. Πλήρωσε όσα – όσα, λεφτά υπάρχουν, άλλωστε δεν τα βάζεις εσύ. Διάλεξε τον προπονητή σου, εξάλλου τσάμπα είναι…

Διώξε όποιον εσύ πιστεύεις πως δεν πληρεί τα προσόντα για το ρόστερ. Προχώρα σε όποιες αλλαγές γουστάρεις και αγόρασε από το καλάθι της πιάτσας ότι ποθείς… Παίκτη – Προπονητή – Πρόεδρο – Τεχνικό Δ/ντή . Ενέκρινε ή απέρριψε τους πάντες και τα πάντα στην ποδοσφαιρική…Monopoly!!!

Το «τριφύλλι» ανήκει σε όλους και στα όνειρα μας

Ναι λοιπόν… Ο Παναθηναϊκός ανήκει σε «εσάς»! Σε όλους, πιο συγκεκριμένα, γιατί είναι ιδέα (εξυπακούεται ). Όταν λέμε σε όλους σε όλους. Ούτε στους ρεπόρτερ , ούτε στον κόσμο , ούτε σε όλους όσοι τίμησαν την πράσινη φανέλα. Και δώστε βάση… Με τα όνειρα των «άλλων» δεν είναι καλό να παίζεις, επειδή την έχεις δει κάπως και έχεις δει το (δικό σου) όνειρο…

Η κριτική θεωρείται πάντα καλή, απαραίτητη και χρήσιμη θα τόνιζα. Βελτιώνει πρόσωπα και καταστάσεις. Όμως, χρειάζεται και ο ρεαλισμός για να είσαι καθόλα δίκαιος. Όχι μόνο κριτική για την κριτική. Δεν συνεπάγεται – από πουθενά – πως κουμανταδόρος στο «μαγαζί» θα είναι ο καθένας ξέχωρα από τους υπόλοιπους, απλά και μόνο επειδή τυγχάνει να είναι φίλαθλος ή οπαδός μιας ομάδας και ασκεί κριτική.

Ούτε τα κλειδιά θα κρατάει. Δηλαδή για να το ξεκαθαρίσουμε, επειδή ο καθένας πιστεύει πως έχει από μια άποψη που την θεωρεί ενδεδειγμένη και επειδή δικαιούται να την εκφράζει δεν σημαίνει πως θα εφαρμόζεται κιόλας. Καθότι ο Παναθηναϊκός έχει εκ. φιλάθλους, άρα και εκ απόψεις…

Βασικά έχω την πεποίθηση, μετά από τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ, ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι από τους ποιοτικότερους. Στον αντίποδα η δίψα για ποιότητα και επιτυχίες τον αποπροσανατολίζει ενίοτε από τα πραγματικά αριθμητικά –αγωνιστικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, όταν ο Βαρδινογιάννης λάνσαρε το μοντέλο του «μάτσο» προέδρου που τα χώνει, μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν τον γούσταρε και τον ώθησαν στην έξοδο. Όταν κατόπιν ήρθε η πολυμετοχικότητα , που άφησε τεράστια μαύρη τρύπα στο ταμείο , πέραν του πανάκριβου νταμπλ, ο ένας πήγαινε τον (συγχωρεμένο) τον Βγενόπουλο, ο άλλος τον Πατέρα, άλλος τους Γιαννακόπουλους και γενικά άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη…

Μετά πάλι προτάθηκε η «Συμμαχία» να πάρει ο κόσμος την ομάδα στα χέρια του. Εν τέλει μας έμεινε στα χέρια και αυτή… Οι φίλαθλοι δεν μπορούσαν σε δύσκολους καιρούς να σηκώσουν το βάρος ή δεν ήθελαν . Και στο σήμερα, μετά τα πρώτα χειροκροτήματα έφτασε το πράγμα σε εσωτερικού τύπου κόντρες, καθώς κάποιοι δεν γουστάρουν την υφιστάμενη διοικητική κατάσταση ενώ άλλοι πάλι αντιλαμβάνονται πως αποτελεί μονόδρομο.

Ο «Συμμαζεμένος» Παναθηναϊκός

Όλα λοιπόν τα έχει ο…μπαχτσές. Ανάλογα ποιον γουστάρει ο καθένας, που είναι τα συμφέροντα του ή που τείνει η υποκειμενική του κρίση. Ας εντρυφήσουμε όμως στο ρεαλιστικό πλαίσιο. Αυτό παίδες που δεν έχει ο μπαχτσές σίγουρα είναι -πλέον – πακτωλό χρημάτων…

Την ώρα που έπρεπε να αποπληρωθούν τα «κερατιάτικα» της Πολυμετοχικότητας, έπρεπε παράλληλα να επέλθει και η ανάπτυξη κάτι που δεν συνέβη. Να κάνουμε σούμα. Η συγκομιδή τίτλων πενιχρή. Το περιβάλλον της οικονομικής εξυγίανσης και τις αγωνιστικής επιβαρύνθηκε από το «άρρωστο» υπέδαφος του ελληνικού ποδοσφαίρου… Διαιτησία , μη υγιής ανταγωνισμός , οικονομικά προβλήματα .

Συνυπολογίστε και τις επιλογές του παρελθόντος που δεν έφεραν τα προσδοκώμενα, εντός και εκτός γηπέδου. Έσοδα από Ευρώπη ή πωλήσεις. Οι μετεγγραφές πάλι, το ρόστερ, οι προπονητές – εκ του αποτελέσματος – δεν έπιασαν (όλα) τόπο και ένα ιλιγγιώδες ποσό , πάνω από 40 εκ ευρώ που επενδύθηκε από την νυν διοίκηση , μαζί με τις ΑΜΚ , δεν έφερε το τριφύλλι στην κορυφή.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που επηρεάζει τις καταβολές δόσεων στην ώρα τους (ΝΟVA), τις προσφυγές τύπου Εσιέν, τους «μετεωρίτες» από το πουθενά αλά Έκι Γκονζάλες και τα πάσης φύσεως εμπόδια, έφεραν τον Παναθηναϊκό μπροστά σε αδιέξοδο.

«Ώρα για ψαλίδι»

Στο τώρα… Η περιστολή των δαπανών της ΠΑΕ, η μείωση των λειτουργικών εξόδων , είναι μονόδρομος. Γιατί; Γιατί κυρίες και κύριοι μπροστά βρίσκεται η αδηφάγα η αξιολόγηση. Απτό αποδεικτικό στοιχείο στο φάκελο που θα καταθέσει το τριφύλλι , που καλείτε μέσω διοίκησης να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα. Χρειάζεται εδώ και τώρα αναπροσαρμογή άνω των 10 εκ ευρώ. Εξού και οι πάσης φύσεως περικοπές.

Από το μπάτζετ πχ 3,5 εκ των μονάδων που αποχώρησαν . Την οικονομική προσέγγιση των μετεγγραφών Ιανουαρίου (Μόλινς) . Το 50% του Ρότσα η την απόλυση αξιόλογων στελεχών – υπαλλήλων της ΠΑΕ. Ένα οικονομικό συμμάζεμα ύψους 10 εκ ευρώ , που αποτελεί – δυστυχώς – μονόδρομο.

Τα πράγματα, λοιπόν, έχουν ως εξής: Το αρχικό σχέδιο δεν πέτυχε , με εξαίρεση ίσως την πρώτη χρονιά .Τα κέρδη δεν ήρθαν, οπότε το άνοιγμα πρέπει να κλείσει. Όχι επειδή δεν επενδύθηκαν χρήματα (το ακούσαμε κι αυτό) αλλά επειδή πολύ απλά δεν προχώρησε η επένδυση.

Ο «θείος» από το Σικάγο

Νομίζω πως η διοίκηση έκανε λάθη και δεν χρειάζεται να είσαι φωστήρας για να το διακρίνεις. Εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν και δημόσια υπήρξε παραδοχή για αυτό από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΑΕ. Και τα λάθη πρέπει να διορθώνονται μεθοδικά , όχι σπασμωδικά. Νομίζω πως οι αλλαγές που προωθήθηκαν συνολικά κινούνται ως αυτή την κατεύθυνση.

Άλλη λύση δεν βλέπω στον ορίζοντα .Γιατί επενδυτές σωτήρες που αναζητούν πολλοί, ναι υπάρχουν… Υπάρχουν όμως σε καμία ταινία για τους σινεφίλ. Ούτε Άραβες, ούτε Κινέζοι, ούτε Ρώσοι. Ούτε καν ο θείος από το Σικάγο εμφανίζεται. Οι ισχυροί ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΠΟΛΟΙ, είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν βγαίνουν μπροστά! Δεν τσοντάρουν θα να βοηθήσουν είναι ξεκάθαρο! Δεν επιθυμούν ελέω κρίσης ή πάλι δεν επενδύουν σε ένα σάπιο… ποδοσφαιρικό προϊόν!

Ας είμαστε, λοιπόν, άπαντες πιο ρεαλιστές για το τι έχουμε και πως θα βελτιωθεί. Όχι τι θα θέλαμε να έχουμε ή τι είχαμε. Γιατί με την μοιρολατρία και το πεσιμισμό δεν πιστεύω πως θα αλλάξουν πολλά. Αντίθετα με συσπείρωση και δουλειά, όπως αυτή που κάνει ο Ουζουνίδης μπορούν τα αλλάξουν τα πάντα.

Σεβασμός στη φανέλα και «κλειστά αυτιά»

Το θετικό στην όλη ιστορία εγγυάται στην εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Ουζουνίδης. Αθόρυβα και ο Νίκος Λυμπερόπουλος αλλά και ολόκληρο το τεχνικό Τιμ. Ο 48χρονος τεχνικός, κληρονόμησε μια ομάδα γεμάτη προβλήματα. Από τη αναιμική φυσική κατάσταση, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τις σημαντικές απουσίες – αποχωρήσεις , μέχρι τις λίγες προσθήκες. Και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έκανε και πάλι το έμψυχο δυναμικό να σέβεται τη φανέλα που φοράει και να βγάζει προς τα έξω εικόνα ομάδας.

Οι πράσινοι – με τα δεδομένα προβλήματα – έκλεισαν τα αυτιά τους στις απανταχού κριτικές (σωστές η υπερβολικές) και μετά από καιρό αφοσιώθηκαν σε αυτό που οφείλουν να πράξουν, να παίξουν ποδόσφαιρο για τον ποδοσφαιρικό εγωισμό τους αλλά και για να αποζημιώσουν τον κόσμο, για τις πίκρες που πέρασε. Στόχος η ενότητα , το Κύπελλο και το καλό πλασάρισμα στην SUPERLEAGUE

 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News