Παναθηναϊκός: Η ομάδα που δεν ξέρει να πουλάει

«Σφήνα» από Ισπανία για Γουακάσο

Ο Παναθηναϊκός, επί Γιάννη Αλαφούζου, πληρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, σε παίκτες που θα μπορούσαν να φέρουν κάποιο οικονομικό όφελος  ή έστω να αποχωρήσουν χωρίς να επιβαρύνουν την ομάδα.

Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν και θα υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που θα χρειαστεί να μπει το “χέρι στην τσέπη” προκειμένου να δοθεί αποζημίωση, ωστόσο στον Παναθηναϊκό -πλέον- όποιος παίκτης δεν υπολογίζεται παίρνει ένα αρκετά μεγάλο ποσό που επιβαρύνει το σύλλογο, πράγμα που θα είχε λογική μόνο για “τελειωμένους” παίκτες που ξέρουν ότι δύσκολα θα βρουν κάποιο άλλο συμβόλαιο και προτιμούν λόγω ηλικίας να μην παίζουν καν (π.χ. Βέμμερ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη φετινή σεζόν ο Παναθηναϊκός θέλει να αποδεσμεύσει τους Ρινάλντι, Βέμερ, Μπουμάλ, Ρέις, Τελάντερ, Χουχούμη, Ατζαγκούν και Γουακάσο, ωστόσο μόνο για τον τελευταίο απαιτεί χρήματα. Δεν βάζω τον Λουκ Στιλ, ο οποίος αν τελικά αποχωρήσει έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα πάρει αποζημίωση. Πάμε τώρα στους υπόλοιπους. Υπάρχει βιασύνη να “αποδεσμεύσουμε παίκτες για να έρθουν άλλοι στη θέση τους”. Να δεχθούμε τις πιθανές αποζημιώσεις στον “τελειωμένο” Βέμερ, τον Τέλαντερ που δυστυχώς έχει σοβαρό πρόβλημα και τον Χουχούμη που πέρσι δεν έπεισε ούτε ομάδα τρίτης κατηγορίας της Ιταλίας. Πάμε στους υπόλοιπους. Ο Μπουμάλ θα παίξει με την εθνική του ομάδα στο κύπελλο Συνομοσπονδιών, ο Ρινάλντι είναι μόλις 23ων ετών και έχουν έρθει ήδη 3 προτάσεις (από Αζερμπαϊτζάν, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία) για την περίπτωσή του. Ο Ρέις είναι 26 χρονών και έχει δείξει πως μπορεί να καλύψει αξιοπρεπώς αρκετές θέσεις. Ο Ατζαγκούν προέρχεται από μία γεμάτη σεζόν στην Ρόντα, την ίδια ώρα που η Κορτράικ ενδιαφέρεται για αυτόν και τέλος. Οπότε, από τους επτά παίκτες οι τέσσερεις, όχι απλά μπορούν να μην επιβαρύνουν την ομάδα, αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να φέρουν και κέρδος (έστω και μικρό). Αλλά όχι, εμείς εκεί να δώσουμε αποζημίωση… Ακόμη και τον Μπεργκ τον δίνουν με ποσό κάτω της ρήτρας που υπεγράφη μόλις λίγους μήνες πριν!

Πάμε τώρα να δούμε τι έγινε τις προηγούμενες χρονιές με τον Γιάννη Αλαφούζο στην ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Σεζόν 2012-13: Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε αποζημιώσεις στους Ιωαννίδη, Κατσουράνη, Πετρόπουλο, Χριστοδουλόπουλο, Σπυρόπουλο και Βύντρα. Ο Ιωαννίδης πήρε μικρή αποζημίωση, αφού ούτως ή άλλως είχε και χαμηλό συμβόλαιο που έληγε την επόμενη σεζόν. Οι Κατσουράνης, Χριστοδουλόπουλος, Σπυρόπουλος και Βύντρα πήραν αποζημιώσεις όντας εν ενεργεία διεθνείς ποδοσφαιριστές! Ο “Κατσούρ” κατέληξε στον ΠΑΟΚ, ο Βύντρα στην Λα Λίγκα και οι άλλοι δύο στο Καμπιονάτο. Από την άλλη, ο Πετρόπουλος (πήγε στην ΑΕΚ) θα μπορούσε εύκολα να βρει συμβόλαιο σε πολλές ελληνικές ομάδες ή σε μικρές ομάδες του εξωτερικού. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να τον δώσει ακόμη και με ελεύθερη μεταγραφή. Μηδέν ευρώ -λοιπόν- τα έσοδα της ΠΑΕ.

Σεζόν 2013-14: “Έσπασαν” με αποζημιώσεις των Μπουμσόνγκ, Φορναρόλι, Βιτόλο, Βελάσκες, Πίντο, Τοτσέ, Κουίνσι και Κουσίδη. Κουσίδης, Βελάσκες δεν πήραν μεγάλες αποζημιώσεις, ενώ ο Μπουμσόνγκ αποσύρθηκε μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό. Ο Κουίνσι είχε προβληματικό χαρακτήρα και δύσκολα θα έβρισκε κλαμπ που θα ρίσκαρε να του δώσει μεγάλο συμβόλαιο και να πληρώσει και ποσό αγοράς. Από την άλλη, ο Τοτσέ των 27 γκολ σε 2 χρόνια πήρε αποζημίωση. Ένας από τους λίγους διασωθέντες της σεζόν, ο Βιτόλο, πήρε επίσης αποζημίωση για να φύγει. Ο Φορναρόλι (αν και είχε καλό όνομα στην πατρίδα του) πήρε επίσης αποζημίωση και μάλιστα τεράστια. Τέλος, ο Πίντο αποχώρησε με αποζημίωση και τώρα είναι διεθνής με την Εθνική Πορτογαλίας. Πώς φαίνεται το αν έχεις καλό μάτι ε; Οπότε πάλι από τέσσερεις περιπτώσεις που θα έβρισκαν εύκολα σύλλογο, ο Παναθηναϊκός πλήρωσε αποζημιώσεις.

Σεζόν 2014-15: Η μοναδική σεζόν επί Αλαφούζου που η ομάδα δεν χρειάστηκε να πληρώσει νέες αποζημιώσεις. Οι παίκτες που δεν υπολογίζονταν παραχωρήθηκαν είτε δανεικοί, είτε με ελεύθερες μεταγραφές.

Σεζόν 2015-16: Οι Μπούρμπος, Ντίνας, Ιμεράι, Σπυρόπουλος, Νίνης αποχώρησαν όλοι παίρνοντας μικρές αποζημίωσεις. Σαφέστατα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στην περίπτωση του Ντίνα και του -εν ενεργεία διεθνή- Νίνη που φεύγοντας πήγε καλά στο Βέλγιο.

Σεζόν 2016-17: Ο Παναθηναϊκός είδε αρκετούς παίκτες να αποχωρούν (ευτυχώς χωρίς αποζημιώσεις), ωστόσο ο μεγάλος “βραχνάς” ήρθε από τον Μίκαελ Εσιέν και τον Στάθη Ταυλαρίδη, τον οποίο ανανέωσε ο Γιάννης Αλαφούζος ένα χρόνο πριν χωρίς την έγκριση του Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος λίγο καιρό μετά του είπε πως δεν τον υπολόγιζε.

Ματσάρες στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και τα «ρέστα» του Μπετατζή… Όλα τα σημερινά προγνωστικά!

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News