Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού

Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού

Το 4/4 του Παναθηναϊκού σε ΣΕΦ, ΟΑΚΑ, Νέα Σμύρνη και Σινάν Ερντέμ αποδεικνύει περίτρανα ότι οι επενδύσεις του καλοκαιριού ήταν πέρα για πέρα εύστοχες, διαψεύδοντας κάθε ύπουλο και επικίνδυνο μέτωπο. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει στα χέρια του χρυσάφι… βάσει ποιότητας και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Οι «old school» εποχές ξύπνησαν στις μνήμες όλων, με τον Καλάθη να παρουσιάζεται εξωπραγματικός κόντρα στην Εφές! Γράφει για την «Πράσινη Σκοπιά» και το newspao.gr ο Νότης Καμπέρης.

Ο Παναθηναϊκός «διέλυσε» μέσα σε ένα διάστημα έξι ημερών κάθε αμφιβολία για το ρόστερ που διαθέτει. Οι επιτήδειοι, ναι αυτοί… οι επικίνδυνοι για την ομάδα εκεί έξω μπήκαν εν τέλει ξανά στην φωλιά τους. Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι «έσπασαν» τα δεσμά και απελευθερώθηκαν, ξεπερνώντας τους εαυτούς τους στην προσπάθεια για αντεπίθεση. Και εδώ είμαστε τώρα!

Η ποιότητά του είναι υψηλή, η δυνατότητα συνεχόμενων αλλαγών στην πεντάδα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αγωνιστική σταθερότητα και η ομάδα γίνεται ουσιώδης. Οι επενδύσεις του καλοκαιριού ήταν εκείνες που επιθυμούσε ο Τσάβι Πασκουάλ. Εξάλλου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε δηλώσει: «Ότι μας ζήτησε ο κόουτς το ακολουθήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια.».

Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού

Αυτόν τον Παναθηναϊκό θέλουμε; Ναι, ΑΥΤΟΝ θέλουμε!

Ούτε και ο πιο απαιτητικός οπαδός του «Τριφυλλιού» δεν θα περίμενε από αυτό ξέσπασμα τεσσάρων συνεχόμενων νικηφόρων αποτελεσμάτων κόντρα σε Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Χίμκι και Εφές σε διάστημα έξι (!) ημερών. Είχε αυτό το «κάτι» και το πέτυχε. Κανένας δεν πληρώνεται τσάμπα. Κανένας δεν βρίσκεται τυχαία στην ομάδα. ΑΛΛΑ… παράλληλα για την φίλαθλη μπασκετική κοινότητα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την παρουσία του Παναθηναϊκού εντός του Final Four. Κανένας δεν μπορεί να τον προκηρύξει πρωταθλητή Ελλάδος. Όπως και κανένας δεν μπορούσε να προεξοφλήσει μετά τις ήττες από Μπασκόνια – ΑΕΚ και τον επονείδιστο αποκλεισμό από τον θεσμό του Κυπέλλου ότι ο Παναθηναϊκός θα έμενε εκτός οχτάδας. Ακόμη, είναι νωρίς. Απαιτείται σοβαρότητα από την ομάδα, ενώ ο πράσινος λαός οφείλει να ασκεί κριτική σε αυτήν (δικαίωμά του άλλωστε) με νηφαλιότητα και να την στηρίζει εμπράκτως.

Τεράστιο διπλό και… όπως έπρεπε!

Η εκτός έδρας επιτυχία του Παναθηναϊκού στην Κωνσταντινούπολη δίνει το έναυσμα για ανάλογη συνέχεια στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δεν είναι ένα απλό «διπλό» και κυρίως για τον τρόπο, από τον οποίο αυτό προήλθε (το παιχνίδι πήγε πόντο – πόντο). Η δουλειά στο ψυχολογικό κομμάτι ήταν άψογη τις τελευταίες ημέρες (εξ ου και η βελτίωση στις βολές) από το τεχνικό τιμ και η αποψινή νίκη έδωσε ένα ακόμη πιο ισχυρό boost.

Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού

Αυτό το χειροκρότημα η μέγιστη ανταμοιβή. Η πίεση αποβάλλεται από τους παίχτες, την στιγμή που οι σαράντα φίλαθλοι του Παναθηναϊκού μετατρέπουν το Σινάν Ερντέμ σε ΟΑΚΑ!

 

Μαθήματα «old school» από τον Καλάθη

Εν έτη 2017, το να πετύχεις 29 πόντους, 10 ασίστ και 9 ριμπάουντ δεν θεωρείται καθημερινό φαινόμενο. Ο Καλάθης ξύπνησε μνήμες από την εποχή της Εθνικής του 87 με τον μεγάλο Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Τότε, ένας παίχτης μπορούσε να πάρει μόνος του τη νίκη. Το σύγχρονο μπάσκετ έφερε ριζικές αλλαγές στο άθλημα, μεταμορφώνοντας το σε πιο στρατηγικό.

Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού

Nick «The Myth» Calathes. Μετά τον Διαμαντίδη… ήρθε η σειρά του να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε νέες ευρωπαϊκές διακρίσεις.

 

Σίγουρα η συνεισφορά ήταν συνολική στο παιχνίδι με την Εφές. Αλλά χωρίς έναν τέτοιον Καλάθη, δεν θα κέρδιζες ούτε σε 105 βράδια. Σήμερα… ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Όμως, με την Φενέρ ήταν ο Παππάς, με τον Ολυμπιακό ο Λεκαβίτσιους και με την Χίμκι ο Ντένμον. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι διαθέτει αρκετές ισχυρές προσωπικότητες στο παλμαρέ του.

Ο Γκιστ εμπνέει σιγουριά

Το μπλοκ της βραδιάς πέτυχε ο Τζέιμς Γκιστ στην τελευταία επίθεση της Εφές. Ο Αμερικανός σέντερ διανύει εξαιρετική περίοδο, με την απόδοσή του να είναι αμείωτη. Είναι το αντίδοτο στο κενό που εντοπίζεται στην θέση «5». 11 πόντοι (4/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα), 2 ασίστ, 1 ριμπάουντ.

Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού

Το εγγυημένο «best seller» για κάθε φωτογράφο, με τον Γκιστ να καρφώνει! Το θηρίο ξύπνησε!

 

Θετικοί ήταν για μία ακόμη φορά οι Βουγιούκας, Λοτζέσκι και Αντετοκούνμπο. Ο πρώτος ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 100% ευστοχία στα σουτ (9 πόντους). Οι δύο τελευταίοι αγωνίστηκαν για 17 και 21 λεπτά αντίστοιχα, βάζοντας και εκείνοι το λιθαράκι τους.

Η μεμψιμοιρία δεν έφερε… την «ομηρία» του Παναθηναϊκού

Ο άριστος «μαθητής», Θανάσης Αντετοκούνμπο. Στα διαλείμματα δεν παίρνει… ανάσα και μεταδίδει θετική ενέργεια στους «συμμαθητές» του. Το λες και… καλό το κλίμα στην «τάξη», μετά τις εισηγήσεις του «καθηγητή», Πασκουάλ.

 

Θέλει ακόμη δουλειά

Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, αλλά το κεφάλι πρέπει να παραμείνει χαμηλά. Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε προβλήματα στο παιχνίδι με την Εφές, που αφορούσαν κυρίως την άμυνα. Οι πράσινοι είχαν ένα μεγάλο «νεκρό» διάστημα και η τουρκική ομάδα πήρε κεφάλι στο σκορ μέχρι και εφτά πόντους από κει που ήταν πίσω με δέκα. Θα μπορούσε αυτό να αποδειχθεί μοιραίο, αν δεν ερχόταν η απόδραση δια χειρός Καλάθη.

Θέμα ψηλού;

Έχω την εντύπωση ότι οι πράσινοι θα προχωρήσουν υπόθεση ψηλού, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν οι υποψίες για Μπουρούση, ενώ πάντοτε παίζει και το θέμα της ελληνοποίησης του Γκιστ. Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές (ή και οι δύο) θα αποτελούσε κίνηση ματ από το πράσινο στρατόπεδο.

4 εντός και ο Σάρας

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού μέχρι το φινάλε της σεζόν είναι ενθαρρυντικό για την προσέγγιση ή την κατοχύρωση ακόμη και της πρώτης θέσης για το Τριφύλλι. Ρεάλ, Μάλαγα, Ζαλγκίρις, Αρμάνι και Μακάμπι. Όλα εντός, εκτός από το παιχνίδι με την ομάδα του Σάρας Γιασισκεβίτσιους. #GameOn !

Ακολουθήστε τον συντάκτη σε Twitter και Instagram.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News