Με λειτουργία μικρής ομάδας δεν πας πουθενά

Πριμ 2 εκατομμυρίων από Αλαφούζο!

Έχουμε πει πολλές φορές πως ΚΑΙ η συγκεκριμένη σεζόν ήταν μία αποτυχία, που μόνο με την κατάκτηση του κυπέλλου θα μπορέσει ο κόσμος να γλυκαθεί έστω και λίγο. Γράφει ο Παναγιώτης Χριστουλάκης

Έχουμε αναλύσει πολλές τις ευθύνες του Αντρέα Στραματσόνι για την κακή προετοιμασία, τις ευθύνες των προηγουμένων διοικήσεων και το πως τα “στημένα” παιχνίδια αποτελούν πρόβλημα για κάθε ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό.

Ωστόσο, αυτή τη φορά πρέπει να μιλήσουμε και για τον άνθρωπο που έχει την απόλυτη ευθύνη για την φετινή καταστροφή, τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος τα έκανε κυριολεκτικά όλα μαντάρα και “απειλεί” (;) να τα κάνει ακόμα χειρότερα.

Ας αφήσουμε στην άκρη την παραμονή Στραματσόνι. Ο Γιάννης Αλαφούζος στήριξε τον Ιταλό κόουτς, ανέβασε το μπάτζετ και έκανε ό,τι ακριβώς του είπε ο πρώην προπονητής της ομάδας.

Ωστόσο, για άλλη μία φορά, καθυστέρησε να τον απομακρύνει. Είναι η τρίτη φορά, μετά τους Ζεσουάλδο Φερέιρα και Γιάννη Αναστασίου που ο “ισχυρός άνδρας” της ΠΑΕ καθυστερεί να απομακρύνει έναν προπονητή. Και τις τρεις φορές τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά στο αγωνιστικό σκέλος.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό το μοναδικό λάθος που έγινε φέτος. Μία σειρά από καταστάσεις έχουν φέρει τον Παναθηναϊκό να θυμίζει λειτουργία μικρής ομάδας.

Αρχικά, το πιο σημαντικό. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας είναι κυριολεκτικά άφαντος! Δεν εμφανίζεται πουθενά το τελευταίο διάστημα, μοιάζει αποστασιοποιημένος από όλα στο ποδόσφαιρο και δίνεται η εικόνα μίας “παρατημένης” ομάδας.

Ο κ. Αλαφούζος πρέπει να εμφανιστεί και να τονίσει ο ίδιος στον κόσμο το τι ακριβώς έχει συμβεί σε “καυτά” ζητήματα. Σε τι επίπεδα είναι πλέον το χρέος του Παναθηναϊκού; Τι γίνεται με το γήπεδο και με τις εργασίες που δεν έγιναν ποτέ; Ποιο είναι το πλάνο που θα ακολουθήσει πραγματικά η ομάδα πλέον; Γιατί δεν βγαίνει να τονίσει ότι “οι μετοχές παραχωρούνται αν βρεθεί ενδιαφερόμενος”. Γιατί υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως ο Παναθηναϊκός “κλείνει” τις πόρτες σε πιθανούς επενδυτές. Εγώ πιστεύω πως πιθανοί επενδυτές δεν υπάρχουν, για την ώρα, και πως είναι σημαντικό σε μία συνέντευξη τύπου να τονιστεί πως ο Παναθηναϊκός είναι ανοικτός για νέους επενδυτές.

Επιπλέον, μέχρι πότε θα μένουν αναξιοποίητοι οι Χουάν Ραμόν Ρότσα και -κυρίως- Τάκης Μπαλτάκος; Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού έχει αποδείξει πως “έχει μάτι”, ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν τον άκουγαν στα μεταγραφικά. Μήπως θα έπρεπε όντως να αξιοποιηθεί σε μία περίοδο που θα πέσει πάλι το μπάτζετ; Ή θα προσπαθήσουμε πάλι με “λαχεία” και πιτσιρίκια από την ακαδημία να βαδίσουμε σε έναν…άγνωστο δρόμο;

Και αν δεν κάνει για την ΠΑΕ ο Μπαλτάκος, τότε ποιος κάνει; Θεωρήθηκε και -πραγματικά- είναι η πιο έξυπνη “μεταγραφή” για φέτος, ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου. Αντίθετα, αξιοποιούνται άτομα τα οποία κάνουν βόλτες με τον Κόμποτη στα επίσημα… Φαίνεται πολύ άσχημο για τον σύλλογο όταν μέλη της διοίκησης έχουν πάρε δώσε με ομάδες που έχουν στοχοποιηθεί ως ομάδες του “συστήματος”.

Όσον αφορά την ομάδα, που και πάλι έμεινε απροστάτευτη. Στα μάτια μου, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν καταφέρει να προστατέψουν τους συλλόγους τους. Ο Παναθηναϊκός γιατί δεν το κάνει; Με ανακοινώσεις και επισκέψεις στην ΚΕΔ δεν γίνεται τίποτα και μένει να δούμε αν όντως θα υπάρχουν πιο δραστικά μέτρα ή αν όλα θα μείνουν πάλι “στα χαρτιά”.

Τέλος, πως επιτρέπεις σαν Παναθηναϊκός, σαν σύλλογος να σου κάνουν προσφυγές για 50 και 60 χιλιάδες ευρώ. Βασικά, γιατί να σου κάνουν προσφυγές; Δεν υποτίθεται πως υπήρχε ένα πλάνο τριετίας που με “λιτότητα” όλα θα έβρισκαν τον δρόμο τους; Τέσσερα χρόνια μετά πάμε για νέα “λιτότητα”, άρα δεν υπήρχε ή δεν εφαρμόστηκε σωστά κανένα πλάνο.

Αυτά για τώρα…

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News