Κατέρρευσε και... αποκλείστηκε

Κατέρρευσε και... αποκλείστηκε

Το τελευταίο του χαρτί πήγε να παίξει ο Παναθηναϊκός Superfoods στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, αλλά και πάλι οι “πράσινοι” φάνηκαν κατώτεροι των προσδοκιών και έχασαν με 79-61 και είπαν πρόωρο αντίο στη διοργάνωση, όντας εκτός τόπου και χρόνου. Έτσι για 5η συνεχόμενη χρόνια το Τριφύλλι μένει εκτός φάιναλ φορ, ενώ για δεύτερη φορά αποκλείεται με “σκούπα”, αν και είχε το πλεονέκτημα. 

Για 17 λεπτά το Τριφύλλι ήταν κοντά στο σκορ και μάλιστα κατάφερε να πάρει και κεφάλι οριακά. Όμως η ευστοχία στις βολές που είχαν οι αντίπαλοι του και η αστοχία σε ελεύθερα σουτ, έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους να ξεφύγουν με 7 (37-30). Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά περίεργο. Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού, αλλά ήταν υπερβολικά άστοχος και στην τελευταία περίοδο οι “πράσινοι” κατέρρευσαν  και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με σκυμμένο το κεφάλι και μία ταπεινωτική ήττα.

Ο Κέι Σι Ρίβερς με 16 πόντους και ο Κρις Σίνγκλετον με δώδεκα ήταν οι μοναδικοί που διασώθηκαν από το «ναυάγιο», ενώ κάκιστο ήταν το ποσοστό στα τρίποντα με 5/24 (20,8%).

Το ματς

Με τους Τζέιμς, Καλάθη, Ρίβερς, Γκιστ και Σίνγκλετον ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός Superfoods την αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε και οι «πράσινοι» άρχισαν παίζοντας άμυνα με αλλαγές με συνεχόμενα mismatch, αλλά  Η Φενέρ τα διάβαζε με άνεση. Στο 2’ οι γηπεδούχοι είχαν το προβάδισμα με 8-2 και έδειχναν από τα πρώτα λεπτά να έχουν τον έλεγχο.

Μάλιστα το Τριφύλλι από πολύ νωρίς έριξε στο παρκέ και τη δεύτερη βασική αμυντική του τακτική. Αρνήθηκε το κέντρο στα pick-n-roll προσπαθώντας να κόψει το γήπεδο στη μέση και επί της ουσίας να μην επιτρέψει σε μια ομάδα με καλούς σουτέρ να κυκλοφορεί τη μπάλα και να βρίσκει αμαρκάριστα τρίποντα, αλλά οι παίκτες του Πασκουάλ ήταν αρκετά άστοχοι στις προσπάθειες τους.

Παρόλα αυτά λύσεις έδωσε ο Καλάθης, ο οποίος με 5 σερί πόντους (τρίποντο και λέι απ) μείωσε στο καλάθι (11-9) στο 6’ και μάλιστα ο αρχηγός του Παναθηναϊκού «έσπασε» το ρόδι μετά από 0/6 προσπάθειες που είχε στο ΟΑΚΑ.

Μάλιστα ο Ρίβερς με ένα ακόμα τρίποντο, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν μπροστά με 11-12, τρέχοντας ένα επιμέρους σκορ 3-10, μιας και από τα μέσα του δεκαλέπτου είχε καλή κυκλοφορία. Συγκεκριμένα είχε υψηλά ποσοστά στα σουτ (2/3) και προσπαθούσε να φτάσει στη ρακέτα (με Καλάθη και Τζέιμς) και είχε δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Παράλληλα ήταν σκληρός πίσω, μιας και είχε δεχθεί δύσκολα σουτ και έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό να στέκεται καλά, με τον Σίνγκλετον να αναλαμβάνει δράση στην επίθεση και να ολοκληρώνει την περίοδο με 18-17.

Δυναμικό ξεκίνημα έκαναν οι «πράσινοι» στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Φελντέιν έδωσε ορμή και με 5 προσωπικούς πόντους (τρίποντο και λέι απ) έδωσε το +4 για την ομάδα του Πασκουάλ (18-22) στο 11’,  όχι μόνο με τα σουτ που πέτυχε βγαίνοντας από screen αλλά και στη συνέχεια στον αιφνιδιασμό.

Όμως το Τριφύλλι έκανε 4 σερί λάθη σε άμυνα και επίθεση και οι Ούντοχ και Ντίξον «τιμώρησαν» τους αντιπάλους τους και πήραν εκ νέου κεφάλι με 23-22. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, με τη Φενέρ τελικά να καταφέρνει να κρατά με… βολές το προβάδισμα της (29-26) στο 15’, αλλά ο Παναθηναϊκός έπρεπε να διαχειριστεί το θέμα των φάουλ και μάλιστα ο Νάναλι με τρίποντο έδωσε στους γηπεδούχος προβάδισμα με +6.

Οι παίκτες του Εξάστερου έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο σε άμυνα και επίθεση και η Φενέρ με βολές κρατούσε τον Παναθηναϊκό σε απόσταση και ο Καλινιτς και λέι απ, έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους με 9 (37-28) στο 19’, μιας και οι Τούρκοι είχαν απίστευτη ευστοχία στις βολές  12/15) και ο Τζέιμς έκανε το 37-30, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Η Φενέρμπαχτσε συνέχισε από κει που… σταμάτησε. Στο 21’ οι Τούρκοι διαμόρφωσαν το 42-33 με τον Μπογκντάνοβιτς να ανοίγει λογαριασμό, και σε συνδυασμό με την κακή άμυνα, έδωσε την ευκαιρία να πάρει για πρώτη φορά διψήφια διαφορά από καλάθι του Ντατόμε, ο οποίος έκανε μεγάλη ζημιά μέσα στο ζωγραφιστό.

Παρόλα αυτά η είσοδος του Παππά στο παιχνίδι είχε δώσει πνοή στο παιχνίδι του Τριφυλλιού, μιας και έπαιζε εξαιρετική άμυνα πάνω στον Μπογκντάνοβιτς και μάλιστα προσπαθούσε με μεγαλύτερη συνέπεια να χτυπήσει τα mismatch από τις αλλαγές βάζοντας τη μπάλα στον ψηλό που έχει απέναντι του κοντύτερο παίκτη. Ο Σίνγκλετον μείωσε προσωρινά σε 44-36 στο 24’, αλλά παρά την καλή άμυνα που έπαιζε, είχε χάσει εύκολα καλάθια για να μειώσει το σκορ.

Το μπάσκετ που έπαιζαν οι δύο ομάδες ήταν κακό, μιας και υπήρχαν πολλά νεκρά διαστήματα. Ήταν φανερό πως η Φενέρ ήταν χωρίς πόντο για περισσότερα από 5 λεπτά και το κακό για τον Παναθηναϊκό σ’ αυτο το διάστημα ήταν ότι είχε ριμπάουντ και είχε σκοράρει μόνο 4 πόντους, χάνοντας ακόμη και βολές (2/4) και στο 27’ ο Κάλινιτς αυτό το «τιμώρησε» με τρίποντο και το +10 (47-37) ήταν γεγονός.

Μάλιστα ο Πασκουάλ έβαλε τον Γκάμπριελ, αλλά έγινε αμέσως παγίδα πάνω του και ο Σλούκας με έμμεσο τρίποντο για το +12 (52-40), γιατί η επίθεση των «πρασίνων» ήταν απλά τραγική και ο Ρίβερς με 2/2 βολές απλά διαμόρφωσε το σκορ του δεκαλέπτου.

Τα πράγματα δεν άλλαξαν στο πιο κρίσιμο δεκάλεπτο. Οι Ούντοχ και Νάναλι έγραψαν το 57-44 στο 31’ και ο Μπογκντάνοβιτς με ένα τρίποντο ανέβασαν τη διαφορά στο +14. Η αστοχία του στην επίθεση και οι κακές ή άστοχες επιλογές του Τριφυλλιού, έδωσαν στους Τούρκους την ευκαιρία να βρουν αμαρκάριστα σουτ σε ενδιάμεσες επιθέσεις και το παιχνίδι πήγε στα χέρια των Τούρκων.

Η Φενέρ τα έβαζε… όλα. Ο Ντίξον άνοιξε ακόμα περισσότερο την ψαλίδα και με ένα ακόμα σουτ από τα  6.75 έγραψε το 63-44 και κάπου εκεί το ματς έλαβε τέλος. Η μεγάλη η διαφορά των δύο ομάδων στα περιφερειακά σουτ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς με τη  Φενέρ να έχει 11/21 (52%) και ο Παναθηναϊκός μόλις 21% (4/19).

Έτσι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε μία ακόμα ήττα από τους Τούρκους με 79-61 και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με 3-0 στα πλέι οφ, δείχνοντας πως ακόμα δεν ήταν έτοιμος για το φάιναλ φορ.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-30, 52-42, 79-61

 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News