Καταδικαστική η προϊστορία για Παναθηναϊκό

Να δείξει τη βαριά του φανέλα

Αν ο Παναθηναϊκός πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να κάνει την ολική επαναφορά και να πάρει την πρόκριση για το Final Four, καλό θα ήταν να μην τσεκάρει τι έχει γίνει στο παρελθόν στην EuroLeague σε ανάλογες περιπτώσεις. Η παράδοση δεν είναι απλά κόντρα στους “πράσινους”. Είναι καταδικαστική.

Από τη σεζόν 2008-09 και ύστερα, από τότε δηλαδή που η EuroLeague λάνσαρε το format best of five στα νοκ άουτ παιχνίδια (στις 3 νίκες, με άλλα λόγια), έχουν υπάρξει συνολικά 18 περιπτώσεις που μία ομάδα βρέθηκε πίσω σε μία σειρά με 0-2 νίκες -χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τη φετινή σεζόν. ΚΑΜΙΑ δεν προκρίθηκε στο Final Four. Οι επτά έχασαν τη σειρά με 0-3, οι οκτώ με 1-3 και μόνο σε τρεις περιπτώσεις η ομάδα που βρέθηκε πίσω με 0-2, κατόρθωσε να φτάσει τη σειρά στο 5ο παιχνίδι. Όλες το έχασαν.

Η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα που έχει κάνει τα περισσότερα 2-0 στα Playoffs (7). Ακολουθούν ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ (3 φορές), η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε (2 φορές) και η Κάχα Λαμποράλ. Ο Παναθηναϊκός, από τη μεριά του, δεν έχει προηγηθεί ποτέ σε μία σειρά Playoffs με 2-0. Η φετινή, δε, είναι η τέταρτη φορά την τελευταία τετραετία που καλείται να ανατρέψει σειρά από 0-2. Η πρώτη ήταν το 2014 (κόντρα στην ΤΣΣΚΑ), η δεύτερη το 2015 (πάλι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ) και η τρίτη πέρυσι, απέναντι στη Μπασκόνια. Σε όλες τις σειρές αποκλείστηκε (με 2-3 το 2014, με 1-3 το 2015 και με 0-3 πέρυσι).

Σημαντική λεπτομέρεια: ΠΟΤΕ στο παρελθόν δεν έχει κερδίσει η ομάδα με το μειονέκτημα έδρας τα πρώτα δύο παιχνίδια στις προηγούμενες 32 σειρές Playoffs σε format best of five. Η Φενέρμπαχτσε είναι η πρώτη που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Η τουρκική ομάδα μπορεί επίσης να γίνει η έκτη ομάδα (επί συνόλου 36 σειρών από τη σεζόν 2008-09 μέχρι σήμερα) που θα κερδίσει μία σειρά, έχοντας το μειονέκτημα έδρας. Κάτι τέτοιο έχουν κάνει στο παρελθόν μόνο ο Ολυμπιακός (το 2012 με τη Σιένα και το 2015 με τη Μπαρτσελόνα), η Μακάμπι (το 2011 με την Κάχα Λαμποράλ και το 2014 με την Αρμάνι Μιλάνο), ο Παναθηναϊκός (το 2011 με τη Μπαρτσελόνα), η Σιένα (το 2011 με τον Ολυμπιακό), η Παρτιζάν (το 2010 με τη Μακάμπι).

Πηγή: Sport24

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News