Αλήθειες και ψέματα για την φετινή σεζόν

Νίκος Παγκάκης: Τα αίτια της ήττας και η επόμενη μέρα (vids)

[ads]
Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έφτασε στα όριά του μετά την ήττα-ντροπή με 3-0 από τον Ολυμπιακό και παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες παραμέτρους για τους οποίους διαμαρτυρήθηκαν οι οπαδοί του “τριφυλλιού”, έπειτα και από την ήττα που “ξεχείλισε το ποτήρι”. Θα δούμε ποια από αυτά που φωνάζει ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει δίκιο και σε ποια άδικο. Αν και είναι λογικό να μας φταίνε όλα, αφού η υπομονή έχει εξαντληθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οφείλουμε να δούμε κάποια πράγματα αντικειμενικά. Γράφει ο Παναγιώτης Χριστουλάκης
[ads2]
1)“Ο Αντρέα Στραματσιόνι δεν κάνει για προπονητής της ομάδας”: Αλήθεια

Πήρε πίστωση χρόνου, του δόθηκε η δεύτερη ευκαιρία το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς ο Αντρέα Στραματσιόνι απέδειξε πως δεν μπορεί να διαχειριστεί καλά έναν αγώνα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αλλά γενικά. Στηρίζεται ανεξήγητα σε παίκτες που έχουν δείξει πως δεν  μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις καταστάσεις (π.χ. Λεντέσμα), ενώ έχει παραγκωνίσει αρκετούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν (π.χ. Εμποκού, Ρέις). Επιπλέον, είναι άτολμος (αργεί να κάνει αλλαγές) και δεν δείχνει πως μπορεί να “γυρίσει” ένα παιχνίδι που στραβώνει, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης.

2) “Ο Αντρέα Στραματσιόνι θα έπρεπε να ήταν τεχνικός διευθυντής”: Αλήθεια

Αν κάτι οφείλει να παραδεχθεί κάποιος στον Αντρέα Στραματσιόνι είναι οι επιλογές του για την ομάδα, καθώς οι περισσότερες είναι εύστοχες, ενώ επιπλέον έχει γλυτώσει αρκετά χρήματα για το “τριφύλλι” με τις διαπραγματεύσεις του.  19 μεταγραφές έχουν γίνει τον ένα χρόνο του Στραματσιόνι στην ομάδα μας, εκ των οποίων οι δώδεκα είναι επιλογές του (Μέστο, Βιγιαφάνες, Μαμούτε, Εβανγκελίστα, Ιβανόφ, Χουλτ, Ιμπάρμπο, Εμποκού, Σαμπά, Γουακάσο, Κουλιμπαλί, Λεντέσμα), πέντε του Αλαφούζου (Βλαχοδήμοι, Μπουμάλ, Μολέδο, Λέτο) και δύο του Ζιλμπέρτο (Ρέις, Ρινάλντι). Από τις 12 του “Στράμα” οι Βιγιαφάνες, Χουλτ, Μέστο, Ιμπάρμπο, Εμποκού, Σαμπά, Γουακάσο και Κουλιμπαλί μπορούν να βοηθήσουν, ενώ με ειδική διαχείριση μπορεί και ο Λεντέσμα. Για τον Ιβανόφ έχουμε λίγο ακόμη χρόνο για να έχουμε πλήρη άποψη, ενώ σίγουρα οι μεταγραφές Μαμούτε και Εβανγκελίστα δεν πέτυχαν. Άρα 9/12. Απίστευτο ποσοστό για οποιαδήποτε ομάδα.

3) “Ο Αλαφούζος δεν βάζει χρήματα”: Ψέμα

Καταλαβαίνω πως τα πάντα φταίνε αυτή τη στιγμή, αλλά όχι να λέμε ότι ο Αλαφούζος δεν βάζει χρήματα! Η ομάδα ήταν “μέσα” κατά 50.000.000 ευρώ όταν ανέλαβε ο Αλαφούζος. Πώς έσβησε το χρέος; Από τις “δεκάδες” πωλήσεις ή από τα ψίχουλα της Παναθηναϊκής συμμαχίας; Ειδικά κιόλας από τη στιγμή που ήρθε ο Στραματσιόνι (επιλογή Φύσσα), ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού έχει βάλει ουκ λίγα χρήματα και αρκετές φορές πλήρωσε ομάδες για να φέρει ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, 300.000 πήρε ο Πανιώνιος για τον Μπουμάλ, 50.000 ευρώ η Γκρέμιο για τον Μαμούτε, 150.000 ευρώ η Ιντερνασιονάλ για Μολέδο, κοντά 600.000 ευρώ η Ιντεπεντιέντε, ο Παναιτωλικός και η CAI για τον Βιγιαφάνες, 1.000.000 ευρώ η Κάλιαρι για Ιμπάρμπο, 150.000 ευρώ η Πλόβντιβ για τον Ιβανόφ, 300.000 η Νις για τον Χουλτ, 300.000 ευρώ η Αρχεντίνος για Ρινάλντι και 250.000 ευρώ ο Πλατανιάς για τον Κουλιμπαλί. Άρα κάτι παραπάνω από 3.000.000 ευρώ πήγαν σε συλλόγους για μεταγραφές. Επιπλέον, το budget αυξήθηκε ξανά φέτος και ήρθαν παίκτες με μεγάλα συμβόλαια (Ιμπάρμπο, Σαμπά), ενώ επιπλέον υπήρχαν και μεγάλες αυξήσεις σε συμβόλαια παικτών (Μπεργκ, Ζέκα).

4) “Να λάβει δράση ο Ζιλμπέρτο”: Αλήθεια

Πραγματικά, αυτό που βλέπω είναι ότι ο Ζιλμπέρτο Σίλβα για την ώρα είναι “διακοσμητικός”. Σίγουρα πρέπει να λάβει δράση και να πάρει περισσότερες ευθύνες. Ούτως ή άλλως, σε όλες τις ομάδες (εκτός του Παναθηναϊκού), ο τεχνικός διευθυντής είναι πάνω από τον προπονητή ιεραρχικά.

5) “Η ομάδα δεν έχει σωστή νοοτροπία”: Σωστό

Η ομάδα είναι πολύ “χαϊδεμένη”. Είναι προτιμότερο να υπάρξει κάποιος μπαμπούλας και να πέσουν και πρόστιμα παρά να είναι χαλαρή η ομάδα η οποία πολλές φορές φέτος έχει δείξει νοοτροπία και χαλάρωση επιπέδου ομάδας που θέλει να τερματίσει απλά στη μέση της βαθμολογίας.

6) “Δεν λειτουργεί καλά το προπονητικό τιμ”: Σωστό

Στην πραγματικότητα είναι σαν να μην υπάρχει προπονητικό τιμ, αφού όλες οι ευθύνες έχουν πέσει πάνω στον Αντρέα Στραματσιόνι! Πέρα από τον ρόλο του προπονητή, έχει αναλάβει και την εκγύμναση και άλλα πράγματα. Κακώς! Η δουλειά του προπονητή είναι να προπονεί, το λέει και η λέξη. Την εκγύμναση και τις αποθεραπείες έπρεπε να τις αναλάβουν οι (ανίκανοι) γυμναστές και το ιατρικό τιμ. Φυσικά, είναι περιττό να πω πως το ιατρικό τιμ και οι γυμναστές θέλουν “ξήλωμα” και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά κάτι που έχει ειπωθεί από το καλοκαίρι του 2014!

7) “Να φέρουμε Έλληνες και παιδιά της ακαδημίας να πονάνε την φανέλα”: Λάθος

Να φέρουμε Έλληνες. Ναι, μαζί σας είμαι. Αλλά ποιους Έλληνες και πια πιτσιρίκια της ακαδημίας; Αυτά που προχθές έφαγαν 5 από τον Ολυμπιακό και αυτά που εδώ και 2-3 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν 3άδα στην ομάδα νέων; Ενώ όσον αφορά τους Έλληνες, πιστεύετε ότι υπάρχουν αρκετοί που θα έρχονταν στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό, ενώ ταυτόχρονα είναι αξιόλογοι. Εννοώ πως, μπορεί να φέρει ο Παναθηναϊκός τον Παπασταθόπουλο, τον Οικονόμου και τον Καρνέζη και δεν τους φέρνει; Ή μήπως θέλετε παίκτες τύπου Ταχτσίδη, που εμένα προσωπικά ποτέ δεν μου γέμισαν το μάτι;  Ή, ακόμα χειρότερα, να φέρουμε παίκτες τύπου Μπούρμπου, Δώνη και Τριανταφυλλόπουλου που να “πονάνε την φανέλα” αλλά να μην μπορούν να αλλάξουν δυο πάσες; Ή μήπως δεν είδατε χθες ότι οι τρεις-τέσσερεις που πάλεψαν περισσότερο ήταν ξένοι; Δεν σκίστηκε ο Ζέκα (αν και ανέτοιμος); Δεν σκίστηκαν ο Λέτο, ο Γουακάσο ή ο Βιγιαφάνες; Το όλο πρόβλημα είναι (όπως έγραψα και πιο πάνω) στην νοοτροπία. Όλοι θα προσπαθήσουν, αλλά όσο υπάρχει η νοοτροπία του “Έλα μωρέ δεν πειράζει, δεν θα γίνει και κάτι αν δεν κερδίσουμε” τότε δεν θα προβληματιστούν. Έχετε δει ποιοι ήταν οι πραγματικά προβληματισμένοι παίκτες μετά από όλες τις φετινές αποτυχίες; Ο Μπεργκ, ο Λέτο, ο Βιγιαφάνες, ο Ζέκα, ο Λουντ και ο Στιλ. Δεν είδα τον Ιμπάρμπο ή τον Εμποκού ή τον Λεντεσμά να προβληματίζονται έντονα. Δεν λέω ότι δεν προσπάθησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων ή ότι ήταν αδιάφοροι, απλά λέω ότι είχαν στην συνείδησή τους το “Οκ προσπαθήσαμε, δεν κερδίσαμε, δεν έγινε και κάτι” κλπ κλπ κλπ.

8) “Αν διώξει τον “Στράμα” να μην φέρει προπονητή απλά για να φέρει”: Σωστό

Φυσικά και όλοι θέλουμε να δούμε έναν κανονικό προπονητή στον Παναθηναϊκό από το “πάνω ράφι”. Οι πιο πρόσφατες τέτοιες επιλογές ήταν ο Τεν Κάτε και ο Φερέιρα. Με το να φέρει η διοίκηση έναν τοπ προπονητή θα επικρατήσει ηρεμία στον κόσμο και θα δοθεί η ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Και σίγουρα αν τυχόν αποτύχει και ο επόμενος προπονητής, κάνεις δεν θα “κράξει” την διοίκηση. Είναι σαν να λέμε ότι θα τα “χώσουμε” στον Δήμητρη Γιαννακόπουλο  αν δεν του “βγει” ο Πασκουάλ. Ο Πασκουάλ ήταν η καλύτερη κίνηση για το μέγεθος του συλλόγου και η διοίκηση έπραξε το σωστό. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να γίνει και στο ποδόσφαιρο. Ας φέρουν τον Μαρθελίνο, τον Σάαφ ή τον Μπιέλσα (παραδείγματα ελεύθερων όλα) και δεν θα πει κανένας ότι η διοίκηση έκανε λάθος επιλογή. Με το να φέρουμε προπονητή αμφιβόλου ποιότητας θα μπούμε πάλι σε ρίσκα και περιπέτειες. Επιπλέον, ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.

9) “Να σταματήσουν οι παίκτες να ασχολούνται με την διαιτησία”: Σωστό

Να μην μπλέκονται τα «διαιτητικά» και τα «θεσμικά» με το αγωνιστικό τμήμα. Αυτό δεν είναι δουλειά των παικτών. Απλά και λιτά.

10) “Ο Παναθηναϊκός έχει χειρότερο ρόστερ από ΠΑΟΚ/ΑΕΚ/ΟΣΦΠ”: Λάθος

Έχουμε το καλύτερο και πιο πλήρες ρόστερ από τους τέσσερεις μεγάλους, ωστόσο οι πολλοί τραυματισμοί και η κακή διαχείριση το έχουν αχρηστεύσει. Την ώρα που οι άλλοι τρεις μεγάλοι έχουν κενά σε θέσεις βασικών (π.χ. η ΑΕΚ στην μεσαία γραμμή, ο Ολυμπιακός σε όλη την αμυντική του γραμμή και ο ΠΑΟΚ στο σέντερ μπακ και στον σέντερ φορ), εμείς καταφέρνουμε να έχουμε ένα καλό ρόστερ (ναι μεν με ελλείψεις, όπως αναπληρωματικός τερματοφύλακας και αναπληρωματικό δεξί μπακ και “6αρι”), αλλά αυτό έχει “καεί” από τους τραυματισμούς και την κακή διαχείριση. Παίκτες όπως ο Ρέις, ο Εμποκού και ο Ρινάλντι δεν έχουν πάρει ακόμα τον χρόνο που θα μπορούσαν να πάρουν, καθώς ο “Στράμα” χρησιμοποιεί συνέχεια τους ίδιους 13-14 παίκτες.

11) “Δεν φταίει μόνο ο προπονητής”: Σωστό

Σίγουρα δεν φταίει μόνο ο Ιταλός, αλλά είναι αυτός που ακούει τα περισσότερα καθώς όλα κινούνται γύρω από τα δικά του “θέλω”. Φταίει και η διοίκηση για την λανθασμένη ιεράρχηση προσώπων και την “χαλαρότητα”, καθώς επίσης και για την κακή κατάσταση των γηπέδων στο “Απήλιον”. Φταίνε και οι γυμναστές και οι γιατροί, αλλά και οι ίδιοι οι παίκτες.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News